Prije sadnje novih maslina obavezno treba očistiti teren od starog korijenja koje naseljavaju razne gljivice i koje se mogu naseliti na korijenje novih maslina i uništiti ga, piše Maslinar.
I dok Vlada najavljuje novi, povećan broj prehrambenih artikala kojima će se ograničiti cijena, a iz Udruge Glas poduzetnika upozoravaju da to nije lijek za inflaciju te pozivaju na smanjenje PDV-a, reagirali su i sami poljoprivrednici, piše Agroklub.
Najradikalniju i najtežu rezidbu, iz panja i guke, koja se obavlja u zimskim mjesecima, stručno je pojasnio pok. dipl. ing. Dobroslav Elezović u knjizi Rezidba maslina, piše Maslinar.
Ekološko maslinovo ulje (ili organsko maslinovo ulje) jest vrhunski proizvod dobiven od maslina koje su uzgajane bez upotrebe kemijskih sredstava poput pesticida, herbicida, umjetnih gnojiva ili drugih sintetičkih kemikalija. Osim toga, u njegovoj proizvodnji se primjenjuju postupci koji štite okoliš i održavaju biološku raznolikost. Ekološki uzgoj maslina i proizvodnja ulja podliježu strogim pravilnicima i certifikacijama koje osiguravaju kvalitetu proizvoda, piše Maslinar.
PREDSTAVLJAMO ISTARSKU BJELICU, KASNU SORTU KOJA RAĐA STALNO I OBILATO, A PLODOVI NA STABLU MOGU OSTATI SVE DO SIJEČNJA
Istarska bjelica poznata je još pod nazivima Bjelica, Belica, Zlatna Belica, Plemenita Belica, Slovenska belica, Bianchera, Bjankera, Bianca Istriana i na sortnoj je listi maslina RH i Slovenije, piše Maslinar.
Blagdan svete Lucije, 13. prosinca, dan je kada se tradicionalno sije božićna pšenica (ako već niste na blagdan svete Barbare, 4. prosinca). Prema narodnom vjerovanju, iznikla pšenica u posudi postavljena na obiteljskom stolu u sredini zime daje osjećaj života, nade i budućnosti, a njezina gustoća, boja i sam izgled pokazuju kakava će biti naredna godina, dobra ili pak lošija. Što je pšenica gušća, zelenija, takva će biti i godina - rodna i bogata. , piše Agroklub.
Brokula i cvjetača su povrće koje, uz pravilno čuvanje, može zadržati svježinu, okus i nutritivnu vrijednost do novih svježih plodova naredne godine. Nakon berbe, važno je slijediti odgovarajuće korake obrade kako bi se produžila njihova trajnost i očuvala kvaliteta. Zamrzavanje je jedna od najboljih metoda za dugotrajno čuvanje ovih kultura, piše Agroklub.
Pretakanje mladog maslinovog ulja je važan proces u proizvodnji maslinovog ulja koji osigurava njegovu kvalitetu i dugovječnost. To je postupak pretakanja maslinovog ulja iz prve posude (obično iz rezervoara ili spremnika nakon prerade) u drugu, čišću posudu, kako bi se uklonile čestice, talozi i druge nečistoće. Pretakanje također pomaže u očuvanju svježine i okusa mladog maslinovog ulja, sprječavajući njegovu oksidaciju i kvarenje. Ovaj proces je osobito važan za mlado maslinovo ulje, koje je izuzetno osjetljivo na vanjske uvjete, piše Maslinar.
Gledajući u proizvodne rezultate i iskorištenja namjenskih fondova nameće se pitanje - jesu li vinogradari i vinari odustali i od Vinske omotnice?!, piše Agroklub.
Berba je gotova, ali maslinu treba nahraniti. Ili ipak ne? Na to pitanje odgovaramo u ovome tekstu, piše Maslinar.
DOK KOD MORSKIH RIBA PREDNJAČE ORADE I BRANCIN, U SLATKOVODNOJ NAJVEĆA PROIZVODNJA ODNOSI SE NA ŠARANA, MOGLO SE ČUTI NA OTVORENJU 16. SAJMA RIBARSTVA CROFISH
Prema posljednje dostupnim statistikama Ministarstva poljoprivrede, potrošnja ribe raste, pa je 2021. u Hrvatskoj potrošeno 22,9 kilograma ribe po glavi stanovnika, i u daljnjem je porastu, dok je prosječna potrošnja država članica Europske unije 24,4 kilograma, piše Agroklub.
Mnogi ga imaju, mnogi ga kupuju, brojni ga koriste, ali znamo li zapravo što je točno ekstra djevičansko maslinovo ulje (EVOO – Extra Virgin Olive Oil)? Pa za sve nas evo definicije: EVOO je najkvalitetniji tip maslinovog ulja koji se dobiva iz prvog hladnog prešanja plodova masline. To je prirodni proizvod koji se ističe svojim visokim nutricionističkim vrijednostima, intenzivnim okusom i mirisom, te jedinstvenim kemijskim sastavom. A sad evo detaljnog objašnjenja:, piše Maslinar.
Razgovor s kućnim ljubimcima je praksa koja je postala uobičajena u mnogim dijelovima svijeta. Zanimljivo je da postoji i drevna tradicija koja uključuje pčele, piše Agroklub.
Najveći broj naših maslinara već je usvojio osnovne korake u uzgoju kvalitetnog i zdravog ploda kao osnovnog preduvjeta za proizvodnju djevičanskog maslinovog ulja ekstra kvalitete. Zdravi plod ubran u optimalnom stupnju zrelosti i odmah prerađen odgovarajućim tehnološkim postupkom garancija je za dobivanje ekstra djevičanskog maslinovog ulja. U ovom trenutku dobiveno ulje potrebno je ispravno skladištiti i pokušati što duže vremena očuvati njegov sastav i visoku kvalitetu koju ima neposredno nakon izdvajanja iz ploda masline, piše Maslinar.
Maslinari su bitni
- Maslinar
Kolumnist Maslinara Sinaj Bulimbašić propituje značenje modernih tehonologija u masliniku ističući kako one nemaju svrhe bez maslinara na zemlji, piše Maslinar.
Ako se mlado maslinovo ulje ispravno skladišti, može zadržati kvalitetu i do dvije godine. Ali zato treba ispoštovati ove savjete koje vam u nastavku donosimo, piše Maslinar.
Prema nekim procjenama, Oblica čini više od 50 posto svih nasada maslina u Hrvatskoj pa u ovom tekstu donosimo šest najznačajnijih osobitosti ove sorte maslina, piše Maslinar.
Pomlađivanje voćaka je metoda koju treba provesti iz više razloga. Zbog starosti voćaka dolazi do smanjenja vegetativnog porasta, smanjenja rodnosti, ogoljavanja grana premještanjem rodnosti na vrhove, ali i pojave većeg broja vodopija, navodi stručna savjetnica za voćarstvo i vinogradarstvo u PSSS Silvija Hodžić, piše Agroklub.
Sadnja i rezidba itekako imaju veze i sa zaštitnim mjerama i o tome treba voditi računa, pa ćemo se kratko dotaknuti tih radnji, piše Maslinar.
Berba maslina u Dalmaciji se zahuktala. U nekim područjima, recimo na otoku Braču, započela je u drugoj polovici rujna. Na Hvaru je započela 30. rujna. Svi počeci berbe ove godine uslijedili su 10 do 12 dana ranije u odnosu na 2023, piše Maslina.
- Kaštelanskog vlasnika kafića kaznilo s gotovo 17 tisuća eura jer se pušilo u nedozvoljenom prostoru, inspekcije nastavljaju obilazak
- FAST FOOD KANTUN: Probajte prvi travnički ćevap u Kaštelima
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 12. siječnja
- Popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 19. siječnja
- Donosimo popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 26. siječnja
- Preminuo je Vlado Perišin, veliki promotor crljenka i utemeljitelj Fešte o boba
- Popis trgovina koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 2. veljače
- Trgovine koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 9. veljače
- Pokrenut projekt uređenja 15 kilometara prometnice preko trase vodovoda
- U Kaštelima obilježen Dan mimoza, nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice
- Trgovine koje će u Kaštelima raditi u nedjelju, 9. veljače
- Pokrenut projekt uređenja 15 kilometara prometnice preko trase vodovoda
- Sezonsko voće i povrće u veljači. Evo što jesti za jači imunitet i više energije
- Incident u kaštelanskoj osnovnoj školi, reagirala policija
- Talentirana trinaestogodišnja Kaštelanka, Mira Oštrić oduševila u Voice Kidsu (VIDEO)
- Semaforizaciju najopasnijeg križanja u gradu koči otkup zemljišta (VIDEO)
- Kaštelanka Mira Oštrić u finalu The Voice Kidsa!
- Veselje i smijeh na 27. Dječjem krnjevalu u Kambelovcu (VIDEO)
- Uređivat će se ulica prema budućoj područnoj školi u Kambelovcu
- Fekalije u moru u Starome: Ispuštaju li se kroz potok?