NI S RIBARNICOM NIJE NIŠTA BOLJE
U srijedu, malo iza osam sati na tržnici u Kaštel Starom sreli smo tek rijetke kupce koji su razgledavali jutrošnju ponudu na tržnici i kupovali ponuđeno voće, povrće, cvijeće i ribu. Iako su štandovi puni, prodaja je jako loša, a kako kažu trgovci, više je razloga zašto kupaca nema.
- Prije smo bar nešto imali petkom i subotom, sad ništa, sve je stalo. Ljudi su se istrošili jer je počela škola i tako je uvik u devetom misecu, ali je ovu godinu još gore. Ne možeš prodat ništa, a i ko će nam doć kad ljudi nemaju di ostavit auto, imamo veliki problem s parkingom – ispričala nam je gospođa koja je jedna od njih dvanaestak koji svako jutro prodaju na tržnici.
S kim god smo razgovarali, kazali su da je prodaja jako loša i da je jedan od razloga što nema kupaca jer nemaju parking. Naime, kako se u Kaštel Starom izvode radovi na izgradnji nove komunalne lučice, tako je dio parkinga zatvoren za potrebe gradilišta. U razgovoru s trgovcima, kazali su kako za sve postoji rješenje.
- To se može jednostavno riješit, stavi se jednog čovika tamo da ljudi mogu parkirat desetak minuta da bi obavili spizu i ići ća. Bez parkinga nema kupaca, a ovu godinu je još teže i zbog korone jer su mnogi ostali bez posla i nemaju novaca – ispričao nam je trgovac koji je ispred sebe imao pun štand voća i povrća.
U ponudi na tržnici ima svega, od poma, krastavaca, paprika, zelja, kupusa, mrkve, mahuna, kapule, luka do grožđa, jabuka i mandarina, maslinovog ulja i cvijeća. Od toga, najviše se prodaju pome, paprike, kupus, mahune, a uskoro će na tržnici biti zelene salate, kaula i brokule.
Ista slika i ista priča je i na ribarnici. Na dva štanda ribe ima i to od lokardi, baoka, arbuna, cipla zlatara, gavuna i mišance. Cijene se kreću od 30 do 60 kuna po kilogramu. Kako su nam kazali na ribarnici, prodaja je loša i ne uspiju sve prodati te većinu toga vrate doma.
I na tržnici i ribarnici prodaja je loša za razliku od prošle godine u ovom vrijeme, kupaca nema i svaki dan ih čeka slična priča. Ono što donesu na tržnicu, jedan mali dio prodaju, a većinu toga vrate doma i tako svaki dan, šesta dana u tjednu.
Foto: Ivana Topić